SİNERJİ.ESNEKLİK.ODAK

Sosyal Medya Bağımlılığı Gerçek mi?

Sosyal Medya
sosyal medya bağımlılığı nedir

Kategori :

Sosyal Medya

Paylaş :

İnsanın bir süre tekrarladığı şeyler alışkanlığa dönüşür. Sosyal medya bağımlılığı nedir? Bunu düşündüğümüzde, bir alışkanlık mı? Yoksa bağımlılık mı? diye sormamız gerekebilir. İnsanlar mutlu oldukları şeyleri bağımlı olabilirler. Eğer çikolata sizi mutlu ediyorsa, bu sizi bağımlı mı yapar? Evet belki bir noktada bu gerçekleşebilir. Her şeyin fazlası insana zarar verebilir. Bir şeyin bağımlılık mı veya alışkanlık mı olduğunu nasıl anlarız. Çok basit bir şekilde, bunu çözeriz. Eğer hayat kalitenizi doğrudan etkiliyor ve negatif durum oluşturuyorsa bu bağımlılıktır. Ama hayatınızda sadece bir süreliğine varsa, alışkanlık olarak kalır.

Sosyal medya bağımlısı olacağımız bir alan olabilir. İnsanoğlunu bu kadar ileriye taşıyan ilk şey zekasıdır. Bu zekayı sosyalleşme ve toplum olmak için kullanmasıdır. İşte sosyal bir canlı olan insan için sosyal medya bulunmaz bir nimettir. İnsanlar hiç tanımadıkları insanlarla konuşabiliyor ve yorum yazabiliyor. Aynı şeyi hayatta yapmamız pek mümkün değil. Aynı apartmanı paylaştığımız insanlarla bile yeterli sosyal ilişkilerimiz olmayabiliyor. Fakat sosyal medya gerçek bir sosyalleşme sunuyor mu?

Burada en önemli etken sosyal medyanın kurgu oluşturmaya çok yatkın olmasıdır. Yapılan araştırmalar insanların anılarını hatırlarken bile, sahte anılar yaratabildiğini bulmuştur. Kısaca insanlar hikaye anlatmayı ve kurgulamayı sever. Bu bizim hayatta kalma dürtümüzü sağlayan önemli bir etkendir. Eski zamanlardan beli hikayeler bizi toplumsal birleşime itmiştir. Evet destanlarımız ve hikayelerimiz bizi toplum yapar.

Bu yüzden sosyal medyada göreceğiniz üzere pek çok sansasyonel haber (gerçek olmayan) dolaşmaktadır. Yine dikkat ederseniz bu haberler en çok tıklamayı ve yorumu almaktadır. İnsanlar bu platformda bunu mu arıyorlar? Bu psikolojinin konusu olabilir. Fakat sosyal medyada bağımlılığa neden olan en büyük neden bu olabilir. Fakat sosyal medya olmasaydı, hayatımızda ne değişirdi. İşte bu önemli bir soru. Çünkü sosyal medya son yıllarda yapılmış en önemli icatlardan biri bence. Bir radyo veya televizyon gibi önemli bir icat. İnterneti kullanma şeklimizi değiştiren ve hatta hayat standartlarımızı değiştiren bir icat.

Sosyal Medya bağımlılığı bir problem yaratabilir. Özellikle hayatımızın kalitesinde etki ve söz sahibi ise…

Sosyal medyaya bağımlılığı nedir?

Sosyal medyaya göre hayatınızı kurgulamaya başladıysanız büyük bir sorun teşkil ediyor demektir. Kısaca bir restoranda ilk yaptığınız şey tabağın resmini çekmek ise bu bir sorun olarak görülebilir. Beğeni sayınıza takıntılı hale geldiyseniz bu sorun olabilir. Bu bağımlılığınızı gösterebilir bulgulardandır. Sabah ilk yaptığınız sosyal medyaya bakmak ise bu sorun olabilir. En önemlisi sürekli bir kıyaslama yapıyorsanız bu gerçekten büyük bir sorun teşkil edebilir.

Sosyal medya bağımlılığından kurtulmak istiyorsanız tüm bağımlılıklar gibi sınırlandırmalısınız. Hatta bir süre telefonunuzdan kaldırabilirsiniz. Bu sayede bu bağımlılığı aşabilirsiniz. İnsanlar günlük bir saatten fazla sosyal medyaya vakit ayırıyorlar ortalama ve bu süre gerçekten ciddi bir süre. Bu süreyi azaltıp onun yerine kitap okuyabilirsiniz.  Sosyal medya hayatımızda her zaman yer alacak mı bilmiyoruz. Bir zamanlar radyonun oturduğu tahtı televizyon aldı. Şimdi ise televizyonun tahtını sosyal medya sallıyor.

Yapmanız gereken en önemli şey her şeyi kararınca kullanmaktır. Bu tüm her şey için geçerlidir. Sosyal medya zararlı mı veya yararlı mı bu tartışılacak bir konudur. Ama bağımlı olmanız büyük bir sorun teşkil eder. Onun için az ve öz kullanabilirsiniz.

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h2″ question-0=”Sosyal Medya Bağımlılığından Kurtulmanın Yolları Nelerdir?” answer-0=”Tüm bağımlılıklarda olduğu gibi bu da sizden ve beyinden geçer. Bağımlılığı azaltmanın yolu sizdedir. Bunun için öncelikle saat bazında sonra haftalık bazda azaltmalar uygulamalısınız.” image-0=”” headline-1=”h2″ question-1=”Sosyal Medya Hastalığı Nedir?” answer-1=”Bunu bir hastalık olarak tanımlamak ne kadar doğru bilmiyoruz. Ama sosyal medya bağımlılığı gerçekten size ve çevrenize rahatsızlık verecek bir durumdaysa psikolojik destek almanızı öneririz.” image-1=”” count=”2″ html=”true” css_class=””]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dijital Blog

Son Yazılarımız

Dijital Pazarlama ile İlgili Her Konuya Buradan Ulaşabilirsiniz.