SİNERJİ.ESNEKLİK.ODAK

Seo Nedir? Seo Nasıl Yapılır? Tam Rehber

SEO
seo nedir nasıl yapılır

Kategori :

SEO

Paylaş :

Seo nedir? Nasıl yapılır? 2020 yılı için en iyi rehberi hazırladık. Bu sorunun cevabını zaten biliyoruz. Ama bilmeyenler için seo arama motoru optimizasyonudur. Kısaca Seo arama motorları için websitesini düzenlemektir. Seo belli kurallar içerir. Seo hem çok kolay hem de çok zordur. Kolaydır çünkü kuralları uyguladıktan sonra geriye arama motorunun algoritması ile sayfa sıralamasındaki yeriniz almak kalır. Zordur çünkü bilinmeyen kuralların zaten olduğu gerçektir. Bu kurallar söylenmeyen ve bilinmeyen kurallardır. İçeriklerinizin öne çıkmaması çoğu zaman sizi üzer. Ama burada yapmamanız ve yapmanız gereken şeyler vardır.

Seo Adım Adım Rehber 2020.

Seo Genel Bakış

Seo bu sihirli kelime hayatımıza girdiğinden beri üzerine milyonlarca makale yazıldı. Üzerine düşünüldü ve hala milyonlarca makale bu konu üzerine yazılmakta. Peki Seo nedir?

Arama Motoru nedir?

Sorusu ile başlayalım. Arama motoru internetin icadından sonraki en önemli olaylardan biri bence. Şöyle düşünün milyonlarca sayfa var. Ama ihtiyacınız olanı bulabilmenizi sağlayacak sitenin adını bilmiyorsunuz. İşte arama motoru burada devreye giriyor ve hayatımızı kurtarıyor. Arama motoru piyasasının %71 gibi bir kısmı tamamen google ait. Evet 100 kişiden 71 kişi google kullanıyor ve arama yapıyor. Google’da öne gelmek için ise kıyasıya bir mücadele veriliyor. Serp dediğimiz yani arama sonuçları bu yüzden önemli. İnsanların % 75 ilk sayfadan ileri gitmiyor. İlk üç sıra ise tıklamaların %70’ini alıyor. Kısaca eğer ilk üç sırada bir yazınız veya ürününüz varsa o artık tıklamalarınızın büyük bölümünü google sizin için sağlayacaktır.

Seo nedir?

Search engine optimization. Arama motoru optimizasyonu daha türkçesi Sitenizi arama motoru için en uygun seviyeye getirme diyebiliriz. Evet amacımız sitemizi ve içeriklerimizi arama motoru için en uygun seviyeye ulaştırmaktır. Bunu yapabilmek için google ve diğer arama motorlarının istediklerini bilmemiz gerekir. Google her zaman kullanıcı deneyimlerini araştırır ve yılda belli zamanlar güncelleme yapar. Kısaca websitelerinin korkulu rüyası bu güncellemeler olabilir. Çünkü birinci sırada olan bir site gerideki sayfaya düşebilir. Google burada şunu söylemektedir. Benim için yazmayın ben belki bir gün olmayacağım kullanıcılar için yazın. Seo ise temelde bu denklem üzerine kuruludur. Google kullanıcı için vardır. Siteler için değil… Google kullanıcının değerini bilir. Çünkü zamanında tüm arama motorlarını tarihe gömen google kullanıcıya yönelik doğru algoritması olmuştur. Google kullanıcının aradığını en iyi şekilde getirir. Bu gerçektir. Pek çok arama motoru var. Ama google pazar payının %70’ine sahip. O halde ilk hedefimiz Google için arama optimizasyonu yapmaktır.

Seo üç olmazsa olmaz şey nedir?

  • Yazılım
  • Tasarım
  • İçerik

Bu üçü önemlidir. Ama daha fazlası vardır.

Seo için Yapmanız Gereken 8 Önemli Şey Nedir?

Bunlar gerçekten seo’ya başlarken yapmanız gereken çok adımdan ilk 8’dir.

1- Sitemap oluşturun. Search Console aracılığı ile yükleyin. Unutmayın google sitemap’ten okur öncelikle…

2- robots.txt oluşturun ve Ana dizine yükleyin. Bu ftp ile kolayca yükleyebileceğiniz bir adımdır. Robots.txt sitemap bilgilerinizi girin.

3- Anasayfanızı optimize edin. Anasayfanızda hedef anahtar kelimelerinizin geçtiğinden emin olun.

4- İçeriklerini 500 kelimenin üzerinde girmeye özen gösterin.

5- Site açılış hızını optimize edin ve sunucu deneyimini arttırın.

6- Meta açıklama ve Meta başlık kuralları. 160 karakterden fazla Meta açıklama ve 60 karakterden fazla başlık girmeyin.

7- H1 H2 başlıkları mutlaka doğru şekilde kullanın.

8- Mobil uyumlu site olmasına özen gösterin. Trafiğinizin %70 mobilden gelir genellikle…


Beyaz Şapka ve Siyah Şapka Seo Teknikleri

Bu terimi bir yerde duydunuz veya ilk defa duyuyorsunuz. Bilmeniz gereken iki farklı teknik olduğu seo işlemi yaparken. Beyaz şapka ve siyah şapka.

Beyaz Şapka Teknikleri bize hiç bir google güncellemesinden etkilenmeden hayatımıza devam edebilmenin tek yoludur. Çünkü tamamen google istediği şekilde seo kuralllarına uyarak yapılmış işlemlerdir. Siyah şapka ise her güncellemede yakalanmamak için uğraşmalıdır. Çünkü siyah şapka teknikleri manipülasyon ile sıralama elde etmiştir.

Google algoritma açıklarını keşfetmiş uzman bunu google karşı kullanmıştır. İşte google ya güncellemede bu açığı kapatacaktır ya da kişiyi manüel tespit edecektir. O halde oyunu kuralına göre oynamak çok önemlidir. Kısaca hileli her yaklaşım google için bir ceza verme doğuracaktır. Google sizi ödüllendirebilir veya cezalandırabilir. Onu bir hakem olarak düşünebilirsiniz. Siz kurallara göre oynarsanız asla kaybetmezsiniz.

Beyaz Şapka ve Siyah Şapka Seo Teknikleri İnfografik.

beyaz şapka ve siyah şapka seo teknikleri

Korku, karanlık tarafa giden yoldur. Korku öfkeye; öfke nefrete; nefret ise acıya yol açar. Starwars

Gücün doğru tarafını seç genç Padawan

İç Seo Nedir. (ONPAGE SEO)

Seo için en önemli iki adımdan birincisi onpage seo nedir? Adından anlaşılacağı üzere web sitenizin içeriğini düzenleme ve optimize etmek iç seodur. Başlangıçta yapılması gereken en önemli adımdır. Seo için nereden başlanması gerekir diyorsanız iç seo başlangıç ve çoğu zaman bitirici güçtür.

1- İçerik Kraldır. Bunu ilk söyleyen Bill Gates idi ve doğru bir tahminde bulundu.

Evet içeriğiniz önemlidir. Çünkü eğer içerik işe yaramazsa kullanıcı içeriğinize ulaşsa bile bir süre sonra çıkacaktır. O halde google bunu göz ardı etmez. Yani işe yarar içerik iç seo için anahtardır.

2- Kalite her zaman önceliklidir.

Bir siteye girdiğinizde kaliteyi ya hissedersiniz ya da hissetmezsiniz. Bu seo için çok önemlidir. özellikle bunu şöyle düşünün bir mobilya alacaksınız mobilyaya ilk bakışta kaliteli olduğunu anlarsınız. Web siteleride böyledir.

3- Anahtar Kelime En Önemli Adımlardan biridir.

Anahtar kelime analizi yapmadan bir iç seo yaptım diyemezsiniz. Anahtar kelime gerçekten google için çok önemlidir. Çünkü kullanıcı sizi o şekilde bulur. Anahtar Kelime Analizini mutlaka yapmalısınız.

4- Tabii ki snippet için optimize etmek.

Pek çok kişi snippet optimizasyonu yapmaz. Buna google doğrudan yanıt diyebiliriz. Kısaca google saati sorduğunuzda size bir site önermez 0 noktasında saati gösterir.

google snippet

Google’da sıfır noktasında bulunmak gerçekten çok değerlidir. Bu sayede prestij kazanırsınız.

Dış Seo Nedir? Offpage Seo Nedir?

1- Markalaşma

Bu güven demektir. Kısaca incelemelerimde çoğu markalaşmış firma organik trafiğinin %40 yakınını marka aramasından alır. Nasıl mı? Mesela xyz markası aramalarının %20 sini xyz kelimesinden alır. Ona has bir kelimedir. Başkası marka tescil yüzünden o markayı yazamaz. İşte markanın dış seo için anlamı çok büyüktür. Siz marka iseniz güven verirsiniz. Güvende seo olarak geri döner.

2- Yetki

Sayfanızın ve sitenizin bir otoritesi vardır. Bu otorite google tarafından bilinir. Ayrıca moz seo aracını kullanırsanız sayfanızın ve sitenizin otoritesini öğrenebilirsiniz.

3- Misafir Yazar

Bir dış seo çalışmasının olmazsa olmazı backlink yani dış bağlantı almaktır. Bunu yapabilmenin en kolay yolu benzer veya aynı tarz sitelerde misafir yazarlık teklif etmek olabilir. Bir blog yazarı ile çalışmanızda size yardımcı olacaktır.

4- Hemen Çıkma Oranı Optimizasyonu.

Eğer sayfanızın hemen çıkma oranı yüksekse bu hem iç seo ile ilgili hemde dışarıda bıraktığınız izlenim ile ilgili olabilir. Onun için iyi optimize edilmesi gerekir.

5- Reklam Faaliyetleri

Bir kullanıcının size geri dönmesini sağlayacak iki şey vardır. Harika bir içerik ve remarketing. Yani yeniden hedefleme diyebiliriz. Remarketing yapmak çok doğru bir adımdır. Sayfanıza ulaşan her kişi sizin reklam havuzuna girer ve artık ona reklam gösterilir. Facebook ve google reklamları bu iş için idealdir.

[su_box title=”E-ticaret için Seo Nasıl Yapılır?” radius=”6″]Yıllardır e-ticaret siteleri geliştiren biri olarak e-ticaret sitesi seo çalışması teknikleri ve nasıl yapılır mantığını elimden geldiğince anlatmak istiyorum. E-ticaret seo çalışması nasıl yapılır.[/su_box]

Seo Nedir? Nasıl Yapılır? 20 Söylenmeyen Teknik

1- Google kandırmaya çalışmak kendinizi kandırmaktır. 

Google he geçen gün daha zeki oluyor. Bir şekilde google kandırabilirsiniz. Bu mümkün ama sonuçları ilk başta sizi mutlu etse bile sonradan google tarafından fark edilmeniz yüksektir. O halde doğru yoldan yarışı kazanmaya başlamalısınız.

2- Google sizi seviyor.

İçerik üreten herkes google tarafından seviliyor bu gerçek. Çünkü google bu sayede kazanıyor. Ama içeriklerinizin işe yarar olması ilk altın kuraldır. Tekrar eden içerikler google tarafından istenmez. Özellikle bir haber sitesi değilseniz çarpıcı ve farklı içerikler bulun. Daha fazla içerik değil daha özgün içerik girin. Farklı olun. Popüler konulara farklı yaklaşın.

3- Google anlamaya çalışın.

Bu aslında çok kolay. Bir arama motoru işlettiğinizi düşünün. Büyük ve güçlü bir şirketsiniz. Yapmanız gereken nedir? Daha kaliteli ve farklı içerikleri kullanıcılara sunmak. Kısaca google kullanıcıdan yanadır. Böyle olmakta zorundadır. Sizin yanınızda olması için kullanıcıyı memnun etmeniz gerekir.

4- Her şey Google mı? 

Tabii ki hayır. Google arama piyasasında çok güçlü ama o bir oyuncu diğerleri gibi. Diğer oyuncuları da devreye sokmak gerekir. Mesela Sosyal medya. Ya web push veya e mail marketing. Google kullanıcılara ulaşmayı sağlar. Bunun için başka aracılarda vardır. Tek başına google demek çok doğru değildir. Diğer arama motorlarını gözardı etmekte öyle. Bugün piyasaya hakim ama yarın neler olacak bilemezsiniz. Bunu google ceo’su kendi söylemiştir. Google için yazmayı bırakın. Kullanıcılar için yazın. Google bir gün olmayabilir çünkü.

5- Farklı yaklaşımlar farklı sonuçlar doğurur.

 Einstein der ki: “Aptallık: Aynı şeyleri tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemektir.”

Bunu hepimiz yapıyoruz. Sonra search console girip gözümüz yaşlı bir şekilde neden diyoruz. Neden mi? Aynı şeyleri tekrarlıyorsun. Farklı yollar yapmıyorsunuz. Farklı şeyler denemiyor ve geliştirmiyorsunuz. Farklı içerikler geliştirmiyorsunuz. Herkes birbirinin aynı. Her başlık birbirinin aynı. Google neden senin gibi benzer içerikleri öne almalıdır. Gerçekten farklı olmak demek saçmalamak değil tabii ki. Ama farklı yaklaşımları geliştirmek çok önemlidir.

6- Eşsiz olmayı öğrenin.

Herkes anahtar kelimelere odaklandı. Bu bir yere kadar doğru “Evet” Anahtar kelimeler işe yarıyor. Ama ya düşünmediğimiz kelimeler onlar işe yarıyor mu? İnsanlar bir konuyu aratırken o kelimeleri kullanıyor. Ama google artık daha akıllı. Yani siz leb dediğinizde o aslında leblebi çorumun en popüler ürünüdür dediğinizi biliyor. İşte bunun için anahtar kelimelere odaklandığınız kadar içeriğin kalitesine de odaklanın. Eğer eşsiz bir websitesi yaparsanız Google bunu fark edecektir. Çünkü kullanıcılar “vay be abi bu site çok iyi ben bunu kaydedeyim” diyecek ve sitenizde trafik almaya devam edecektir.

7- Boşlukları doldurmayı öğrenin.

Herkes bilinen hedeflere odaklı. Ama bilinmeyen hedefler çok var. İşte keşfetmek burada çok önemli. Bir keşfe çıkabilirsiniz. Bu keşif için google’da arama yapın ve yeni siteler keşfedin. Google surf dediğimiz bir tabir aslında bu. Google da surf yapın. Keşif insanı olun. Keşfetmek için sürekli araştırın ve bir zahmet birinci sayfanın ilerlerine bakın. Farklı arama motorları ve sosyal ağlar kullanmayı öğrenin. Tek bir pencereden bakarsan manzaran hep aynı kalır.

8- Etkileşimi Arttırın.

Bunu çok basit bir şekilde yapabilirsiniz. Sosyal ağları sayfanıza entegre ederek. Her sayfanızda paylaşım butonu olmalı. Sizinle kolay iletişime geçebilecekleri bir canlı destek olabilir. Youtube ve diğer kanallarda bilinirliğinizi arttırın. Canlı yayın gibi adımlar etkileşiminizi arttıracaktır.

9- Daha fazla trafik değil, daha kaliteli trafik.

Çok fazla trafik almak iyidir. Ama daha iyisi daha kaliteli trafik almayı başarmaktır. Bu ne demek mi? Sayfanızı ve sitenizi takip eden kullanıcı demektir. Bunu sağlamak yine sizde bitiyor. İletişiminizi düzgün kurun ve kesinlikle kullanıcılara yardımcı olun. Kullanıcılar bu sayede sizle daha fazla iletişime girecek ve sitenizde daha fazla kalacaktır.

10- Temel kuralları bilin.

Kimse kuralları bilmeden oyunu oynayamaz. Satranç gibi bir oyunda mesela kesinlikle kuralları bilmeniz gerekiyor. İşte burada en önemli şey seo kurallarını öğrenmektir. Bunu internetten araştırarak çok kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Seo kuralları basittir. WordPress siteniz varsa benim kullandığım All in One Seo veya Yoast Seo tercih edebilirsiniz. Kuralları uygulamak işte bu kadar basit. All in One Seo otomatik olarak başlığınızın 60 karakter olacağını ve Açıklamanın 160 karakter olmasını sağlayacaktır.

11- İhtiyacı Karşılayın.

İşte burada araştırma yapmak çok önemli. Mesela bir konu hakkında o kadar çok şey yazılmıştır ki yeni içerik rekabette kaybeder. Ama bazı konularda resmen hiç bir şey yoktur. Google benzer konuları tutup başa oturtmuştur. Yapmanız gereken çok basittir. İhtiyacı görün ve ona göre yazı yazın. Hiç hacmi olmayan bir konu kötü değildir ve belki de bir hazinedir. Arsa gibi değerlenebilir. İşte bu yüzden yapmanız gereken trendler kadar ihtiyaç olup yazılmamışı keşfetmektir.

12- Daha fazla içerik değil daha detaylı içerik

500 kelime olsun. O içerik 500 kelime ama bomboş bir içerik ve kullanıcının hiç bir işine yaramıyor. O halde unutun o websitesini çünkü boşuna kürek çekiyorsunuz. Daha fazla yazmak 1000 kelime 2000 kelime o içerikte bilgiyi vermiyorsa sonuç hüsrandır. Detaylı ve açıklayıcı yazın. Kesinlikle kazanacaksınız.

13- Analiz etmeyi öğrenin.

Bir seo eğitmeninden ders almanız burada çok önemlidir. Çünkü seo basit olduğu kadar zordur. Eğer bir web sitesini analiz edemiyor ve gerekli eylemleri gerçekleştiremiyorsanız ne yazık ki başarılı olamazsınız.

14- Daha fazla el daha çok ses

Bir elin nesi var iki elin sesi var. Öyle ama ne kadar çok kişi ile çalışırsanız o kadar çok şey öğrenir ve başarırsınız. Her şeyi siz bilemezsiniz. Her şeyi öğrenemezsiniz. Kısaca daha fazla kişi ile çalışın. Bu kişiler web sitenize ve size çok şey katacaktır.

15- Backlink Muamması.

Backlink yani offpage seo çalışmaları bence bunun ciddi anlamda faydası var ancak organik olarak gelişirse… O zaman değerlidir. Wikipedia dünyaca en çok backlink verilen ve alınan bir yerdir. Ama bunu hiç bir zaman backlink satın alarak yapmamıştır. Kısaca yararlı olursanız içeriğiniz backlink kendi alacaktır. 500 backlink satın aldığında bunun bir işe yaraması pek gerçekçi değildir.

16- İçerikte Altın Kural.

Başlığınızı çekici hale getirin. Meta açıklamanızda anahtar kelimenizi belirtin ve kesinlikle daha detaylı içerikler oluşturun. Farklı olmaktan ve yargılanmaktan korkmayın. Farklı olurken itici olmayın ve insanların sizi sevmesini sağlayın. İçeriğinizi onlara hitap edin. Yararlı içerikler oluşturun.

17- On Page Seo ve Off Page Seo

Sayfanızda yaptığınız iç seo yani on page seodur. Dışarıda yapılan tüm çalışmalar ise off page seodur. Seo’nun anahtarı kopya çekmemektir. Şöyle düşünün binlerce kişinin katıldığı bir mimari projeye katıldınız. Herkes birbirinin projesini görebiliyor. Siz gittiniz başarılı bir projeyi birebir kopyaladınız veya esinlendiniz. Proje jurisi ilk günden kimin hangi projeyi yaptığını takip ediyor. Sonuçta sizin projeniz kopya olduğu biliniyor. İşte burada kazanmanız imkansızdır. Hatta diskalifiye olursunuz.

On page seo yaparken buna çok dikkat edin. Başkalarını inceleyin ama kendi özgün projenizi ortaya çıkarın. Off page seo ise bir proje sahibine dediniz ki beni jüriye översen şu kadar para veririm. Kısaca referans aldınız. Bir de şöyle düşünün… Projeniz başka projelere ilham verdi. İnsanlar jüriye şu proje sahibinden esinlendim dedi. İşte bu offpage seo dur. Off page seo satın alınarak yapılmaz.

18- Kullanıcının iki adım önünde olun.

Onun ne istediğini tahmin edin ve ona göre içerik hazırlayın. Seoda bu çok önemli bir adımdır. Kullanıcı ne istiyor değil ne isteyecek bunu keşfedin. Google veya başka bir arama motoru için yazmayı bırakın. Kullanıcılarınıza nasıl en iyisini sunabileceğinizi bulun.

19- Bu işin uzmanı ve en iyisi olduğunuzu ispat edin.

Arama motoru bunu ister. Sen otoriter bir konumdaysan sıkıntı yaşamadan ilk sıraya gelirsin. O halde hakkımda yazısını detaylandırın ve otoriter olduğunuzu ispatlayın.

20- Bağlantı vermeyi unutmayın.

Kendi iç linklerinize ve kaynak olarak aldığınız sitelere bağlantı verin. İçeriklerinizi birbirine bağlayın. Dış bağlantılara önem verin ve özellikle otoriter sitelere bağlantı verin. Bu sayede google size daha fazla şans verecektir. Bunu bir dalga olarak düşünün. Bir taş attığınızda su dalgaları birbirini takip eder. İşte bu çok önemlidir. Bir sayfanızdaki içerik güçlüyse ve okuyucuyu memnun ettiyse diğerlerine de bakmak isteyecektir.

Seo Stratejisi Nedir? İnfografik

seo stratejisi

[su_box title=”Seo Uzmanlarının Gizlediği 5 Seo Taktiği Nedir?” radius=”6″]Seo bilinmeyen taktikleri nelerdir? Bu 5 seo taktiği pek anlatılmaz. Bir dijital pazarlama uzmanı olarak bunu söyleyebilirim. Her uzmanın kendine has geliştirdiği bazı teknikler vardır. Seo Taktikleri Mutlaka Okuyun![/su_box]

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dijital Blog

Son Yazılarımız

Dijital Pazarlama ile İlgili Her Konuya Buradan Ulaşabilirsiniz.